TaidekasvatusVuotalosta löytyy monipuolinen taidekasvatusohjelmisto eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Päiväkoti- ja kouluyhteistyö muodostavat merkittävän osan ohjelmasta. Lisäksi järjestämme lapsille ja nuorille taidepainotteisia kursseja koulujen lomakausina sekä muutamia iltakursseja lukuvuoden aikana. Myös kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat löytävät Vuotalon ohjelmasta 0-6-vuotiaille mukavaa tekemistä.


Aikuiset voivat ottaa osaa kaikille avoimiin työpajoihin ja taideprojekteihin kuten Vuotalon gallerian näyttelyiden työpajoihin ja yhteisöllisten taideteoksien tekoon. Kerromme tulevista taideprojekteista ja työpajoista näillä sivuilla ja Facebookissa. Seuraa meitä, niin pysyt ajan tasalla!


Kouluille suunnatusta ohjelmasta tiedotamme suoraan kulttuurikoordinaattoreille (alakoulut) ja kulttuuriyhteysopettajille (yläkoulut, lukiot ja ammattioppilaitokset). Päiväkoteihin pidämme yhteyttä sähköpostitse. Jos päiväkotiisi ei tule meiltä viestejä, ilmoitathan meille yhteystietosi.


Yhteystiedot! 
Taidekasvatuksesta sekä päiväkoti- ja kouluyhteistyöstä vastaa kulttuurituottaja Hanna Westerholm, hanna.westerholm@hel.fi tai 09 310 88 404.

24.8.2020-31.1.2021 aikana Maaria Klemetti, maaria.klemetti@hel.fi.

Vuotalon elokuvatoiminnasta vastaa Pinja Rosenberg: pinja.rosenberg@hel.fi. 

01.09.-31.1.2021 aikana Kaisa Pikkarainen, kaisa.pikkarainen@hel.fi.

Ruotsinkielisestä kouluyhteistyöstä vastaa Siw Handroos-Kelekay: siw.handroos-kelekay@hel.fi​​​​​​​​​​​.

​​​​​​​

kultus.fi - oppimisen kulttuurikalenteri

Opettaja! Täältä löydät opetukseesi sopivat kulttuuritapahtumat pääkaupunkiseudulla sekä tietoa kursseista ja työpajoista.

http://www.kultus.fi


Avoin toiminta 0-6-vuotiaille

0 - 6 vuotiaat lapset perheineen ovat tervetulleita Vuotalon Satutuokioihin, joihin on vapaa pääsy.​​​​​​​ Katso kaikki Vuotalon ihanat lastenesitykset ja -tapahtumat tapahtumakalenterista. Osa esityksistä on maksullisia.


Päiväkodit

Päiväkotiryhmille on tarjolla kausittain vaihtuvia Skidikinoja, Satutuokioita, galleriatyöpajoja ja esityksiä. Alueen päiväkodit saavat näistä tietoa kauden alussa suoraan sähköpostitse.


Skidikinot

Skidikino on laadukas lyhytelokuvahetki yli 3-vuotiaille. Sopii myös esikouluikäisille. Skidikinoihin liittyy Pikkukroko-oppimateriaali ja -värityskirja, jotka voi ladata ao. linkeistä,

Yhden näytöksen kesto n. 30 min.
Kaikkiin Skidikinoihin pakolliset ennakkoilmoittautumiset ko. näytöksen sivulla, avaa Skidikinot-linkki alla.


Satutuokiot

ti 1.9., 15.9., 29.9., 20.10., 3.11. ja 17.11. klo 10.30

Maailma on täynnä herkullisia, hurjia ja kummallisia tarinoita! Satuhetkien matkaopas Jussi Ollila vie kuulijansa yllättäviin seikkailuihin.  Jokaisella kerralla keksitään ainutkertainen tarina, johon lapset pääsevät itse vaikuttamaan. Satu syntyy sanoista, toiminnasta, eleistä, ilmeistä ja musiikista.  

Kesto n. 30 min, alle 7-vuotiaille. Paikka: Vuotalon aula.
Vapaa pääsy, ryhmille pakolliset ennakkoilmoittautumiset 19.8.2020 klo 10 alkaen tästä linkistä.Esitykset

Myös päiväkodeille suunnatut esitykset löytyvät tapahtumakalenteristamme.


Eskareiden tiedeseikkailut 

jakso 1: ti 15.9., 22.9. ja 29.9.  

jakso 2: 20.10., 27.10. ja 10.11. 

Ryhmä 1 klo 9:30-10:15 

Ryhmä 2 klo 10:35-11:20 

Ryhmä 3 klo 11:45-12:30 

Eskareiden tiedeseikkailuissa lapset ottavat tutkijan roolin ympäristöön ja sen ilmiöihin. Draamallisin menetelmin tutustutaan luonnontieteellisiin ihmeisiin. Tiedeseikkailut toteuttavat Kide Science -pedagogiikkaa. Ohjaajana toimii draamapedagogi ja Kide Science -opettaja Iina Ahola. HUOM! Mukaan mahtuu max 13 lapsen eskariryhmät. 

Ikäsuositus: 6-vuotiaille 

Kesto: 3x50 min 

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: hanna.westerholm@hel.fi maaria.klemetti@hel.fi


Alakoulut

Alakoululuokille tiedotetaan kausittain vaihtuvista Alakoulukinoista, galleriatyöpajoista ja esityksistä sähköpostitse. 5x2-opetukseen kutsutaan luokka kerrallaan kulttuurikoordinaattorin kautta. 


Merenpelastaja-lelut -työpajat

9. - 13.11.                                                                                                                                                  11.11. -12.11. klo 9:30-11:00 & 12:00-13:30 
klo 9.45-11.15 & 11.45-13.15
klo 10.15-11.45

Miten sinä auttaisit merta ja meren asukkaita? Merenpelastaja-lelu pajassa suunnitellaan ja tehdään oma hahmo tai kone, joka auttaa merten suojelussa. Materiaaleina käytämme kierrätystekstiilejä ja Helsingin rannoilta löytynyttä roskaa. Koululaiset pääsevät tekemään oman merenpelastajahahmon pelastustöihin ommellen ja liimaten. Suomen Muotoilukasvatusseura SuoMu ry:n ohjaaja, muotoilija Anna Kokki opastaa lelun suunnittelussa ja toteutuksessa. Inspiraatiota haetaan myös Jukka Rapon merellisestä valokuvanäyttelystä.

Kesto 90 min.

Ikäsuositus: 3.-4.-luokkalaisille

Paikka: Vuotalon galleria

Vapaa pääsy, ilmoittautumiset: hanna.westerholm@hel.fi & maaria.klemetti@hel.fi


Maksutonta 5x2-taideopetusta koululuokille

Vuotalossa tarjotaan 5x2-taideopetusta itäisen ja kaakkoisen Helsingin alakoululuokkien oppilaille. Osallistuminen on kouluille maksutonta. Koko koululuokka pääsee pienryhmissä tutustumaan yhteen taiteenlajiin taideopettajan johdolla viiden viikon ajan kaksi oppituntia kerrallaan. Opetusaineet ovat animaatio, arkkitehtuuri ja pop-omakuva. Opetus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulun kanssa.


Vuotalon 5x2-kurssit toteutetaan seuraavalla aikataululla syksyllä 2020:

I jakso vk 37-41 ke ja to klo 9-10.30 ja 11-12.30

II jakso vk 43-47 ke ja to klo 9-10.30 ja 11-12.30


Tiedustelut: hanna.westerholm@hel.fi

24.8.2020-31.1.2021 maaria.klemetti@hel.fi


Tästä löydät Vuotalon 5x2- taideopettajien tuottamia kuvataidekasvatusmateriaaleja etäopetuksen tueksi. Yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulu.
Alakoulukino

Alakoulukino on alakoululaisten oma elokuvasarja. Elokuviin on Koulukinon oppimateriaali, jonka pohjalta elokuvaa voi käsitellä kotiluokissa. Materiaalin voi hakea Koulukinon sivuilta. Elokuvat vaihtuvat kausittain. Elokuviin on pakolliset ennakkoilmoittautumiset.


Muita esityksiä

Vuotalo tarjoaa muitakin esityksiä alakoululaisten iloksi. 

Roskasta leikkiä ja roskasta musiikkia!

Muotoilukasvattajien vinkkivideoita

Katso ympäristöäsi uusin silmin – näissä videoissa roska saa uuden elämän muotoilukasvattajien ja muusikoiden käsissä.

Kaksiosaiset videot Roskasta leikkiä ja Roskasta musiikkia sopivat ympäristö- ja kuvataidekasvatuksen sisältöihin. Videot ovat syntyneet yhteistyössä Vuotalon ja Suomen Muotoilukasvatusseura SUOMUn / Merisairas -työryhmän  kanssa. Katso lisää: www.muotoilukasvatus.info​​​​​​​


Yläkoulut ja toinen aste

Yläkoululuokille ja toisen asteen oppilaitoksille on tarjolla kausittain vaihtuvia Yläkoulukinoja, kulttuurikursseja, galleriatyöpajoja ja muuta ohjelmaa, josta tiedotamme suoraan kunkin koulun kulttuuriyhteysopettajalle.


Maksuttomia kulttuurikursseja 

Monitaiteiset kulttuurikurssit yläkouluille ja toiselle asteelle

Työpajoista, asiantuntijaluennoista ja taidetapahtumista koostuvat noin 15 oppitunnin laajuiset kulttuurikurssit ovat kouluille maksuttomia ja opetukseen integroitavia. Syys-lokakuulle 2020 ajoittuva kurssikokonaisuus Näköaloja tulevaisuuteen keskittyy tulevaisuuden näkymien pohdintaan aktiivisen kansalaisuuden näkökulmasta. Ohjelmassa on mm. Spektaakkeliakatemian vastamainosnäyttely ja työpajat Stoassa, Meriharjun luontotalon luontosuhdetta tutkiva metsäretki, elokuva Tomorrow – kohti parempaa huomista, teemaan sopiva esitys ja asiantuntijapuheenvuoro. 

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: hanna.westerholm@hel.fi & maaria.klemetti@hel.fi


Kulttuurikurssit 

Monitaiteiset kulttuurikurssit yläkouluille ja toiselle asteelle 

Työpajoista, asiantuntijaluennoista ja taidetapahtumista koostuvat noin 15 oppitunnin laajuiset kulttuurikurssit ovat kouluille maksuttomia ja opetukseen integroitavia. Syys-lokakuulle 2020 ajoittuva kurssikokonaisuus Näköaloja tulevaisuuteen keskittyy tulevaisuuden näkymien pohdintaan aktiivisen kansalaisuuden näkökulmasta. Ohjelmassa on mm. Spektaakkeliakatemian vastamainosnäyttely ja työpajat Stoassa, Meriharjun luontotalon luontosuhdetta tutkiva metsäretki, elokuva Tomorrow – kohti parempaa huomista, teemaan sopiva esitys ja asiantuntijapuheenvuoro.  

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: hanna.westerholm@hel.fi &  maaria.klemetti@hel.fi


Näköaloja tulevaisuuteen 

syys-lokakuu 2020 

laajuus noin 15 oppituntia 

Tulevaisuutta ei voi ennustaa - mutta siihen voi jokainen vaikuttaa. Kurssilla kohdistetaan luottavainen mutta kriittinen katse tulevaisuuteen ihmisen paikkaa ja omia vaikuttamismahdollisuuksia pohtien. Tavoitteena on luoda näkökulmia positiiviseen, ratkaisukeskeiseen tulevaisuuteen. 

Spektaakkeliakatemia ohjaa vastamainosten kautta kriittiseen asioiden tarkasteluun, kutsuu aktiiviseen kansalaisuuteen sekä luovaan aktivismiin. Vuosaaren maisemiin sijoittuva kävelyteos Rakkaudesta - Sanasto tuleville vuosikymmenille suuntaa miettimään matkaamme historiasta tulevaisuuteen, muutosta joka on käynnissä nyt, ja miten löytää sanoja ilmaisemaan sitä. Tomorrow-elokuva osoittaa ruohonjuuritason toiminnan merkityksen ja yksittäisen ihmisen potentiaalin suurtenkin kriisien ollessa kyseessä. Terike Haapojan ja Laura Gustafssonin näyttely Museum of Becoming HAMissa kohdistaa tutkivan katseen ihmisen suhteeseen omaan ympäristöönsä, yhteisöönsä ja toisiin lajeihin. Meriharjun luontotalon ohjatuilla luontoretkillä jokainen pääsee pohtimaan omaa luontosuhdettaan. Asiantuntijaluennolla kohdataan alansa ammattilainen, joka tuo uuden näkökulman teemaan.  

Tulevaisuus on käsissämme. Millaista tulevaisuutta kohti menemme? Nuorilla on tässä kysymyksessä avainrooli. 


Kurssin alustava aikataulu johon tulee vielä muutoksia: 

vk 39 pe 25.9. esitys Rakkaudesta – Sanasto tuleville vuosikymmenille Vuosaaressa (2h), kävelyesitys pienryhmissä, lähtö Vuotalolta, toteutetaan koulupäivän aikana. KATSO TÄSTÄ

vk 38-40 Luontosuhteeseen keskittyvät metsäretket Meriharjun luontotalolta käsin Uutelassa, Vuosaaressa, kesto 90min. Bussi 90 ja palvelulinja 819. KATSO TÄSTÄ

vk 40/41 asiantuntijapuheenvuoro, esim. tulevaisuudentutkija. Tarkentuu myöhemmin. Stoassa, Vuotalossa tai etäyhteydellä. 

vk 41-43  HAM:issa näyttelyvierailu, Laura Gustafsson ja Terike Haapoja: Museum of Becoming. Opastus tai työpaja. KATSO TÄSTÄ

vk 44 27.9. klo 9.30 ja 13 Stoassa (tai mahdollisuuksien mukaan omalla koululla) Dokumenttielokuva Tomorrow – kohti parempaa huomista (2015), kesto 118 min. KOULUKINOMATERIAALI

vk 45-46 Spektaakkeliakatemia: vastamainos- ja luovan aktivismin työpajat (4-6h) Stoassa ryhmäkohtaisesti. KATSO TÄSTÄ


Suositellaan pitämään kurssipäiväkirjaa tai rakentamaan jonkinlaista portfoliota jotta kurssi hahmottuu kokonaisuudeksi. Kurssipalautteen kirjoittaminen ja palautus (sekä oppilaat että opettajat) kuuluu myös kurssin ohjelmaan. 

HUOM! Muutokset mahdollisia. Osa ajoista ja aikaväleistä on suosituksia joista voi poiketa 

Yhteystietoja:  

Kurssin tuottaja, Stoa ja Vuotalo: hanna.westerholm@hel.fi 

 24.8. alkaen maaria.klemetti@hel.fi ​​​​​​​


Talvilomakursseja

Tee se itse! -talvilomakurssi 10–13-vuotiaille

torstai-perjantai 20.–21.2.2020 klo 10–13 

Kurssin aikana tehdään itse luonnonkosmetiikkaa, joiden raaka-aineet löytyvät kotoa. Tutustutaan myös kekseliäisiin design-ratkaisuihin, joilla voidaan säästää luontoa: koristellaan kierrätyslangoilla omien kuulokkeiden tai kännykänlaturin johdot. Perehdytään myös muutamaan yksinkertaiseen lumoavaan piirustustekniikkaan.  Kurssilla käytetään kierrätys- ja luontoystävällisiä materiaaleja.   

Ohjaaja: Chloé Mahy-Hulkko.

kieli: suomi, ranska, englanti 

Vuotalo, ateljeeluokka, Mosaiikkitori 2


Merenalaisia ääniä / DIY Underwater Sound Recordings -kurssi yli 12-vuotiaille

torstai-perjantai 20.–21.2.20 klo 10–13

Kurssilla tehdään oma mikrofoni jolla voi nauhoittaa vedenalaisia ääniä. Käytetään valmista mallinnetta jonka päälle rakennetaan mikrofonin osat. Kurssilla tutustutaan peruselektroniikan ja vedenalaisten nauhoitustekniikoiden lisäksi oman ympäristön kokemiseen kuuloaistin kautta. Tehdään myös retki merenrantaan.

Ohjaajat: Camilo Sanchez & Liisi Soroush, Aalto Media Lab

kieli: suomi ja englanti

Vuotalo, taideluokka, Mosaiikkitori 2


Tee se itse! -talvilomakurssi 10–13-vuotiaille

torstai-perjantai 20.–21.2. klo 10–13 

Kurssin aikana tehdään itse luonnonkosmetiikkaa, joiden raaka-aineet löytyvät kotoa. Tutustutaan myös kekseliäisiin design-ratkaisuihin, joilla voidaan säästää luontoa: koristellaan kierrätyslangoilla omien kuulokkeiden tai kännykänlaturin johdot. Perehdytään myös muutamaan yksinkertaiseen lumoavaan piirustustekniikkaan.  Kurssilla käytetään kierrätys- ja luontoystävällisiä materiaaleja.   

Ohjaaja: Chloé Mahy-Hulkko

kieli: suomi, ranska, englanti 

Vuotalo, ateljeeluokka, Mosaiikkitori 2


Merenalaisia ääniä / DIY Underwater Sound Recordings -kurssi yli 12-vuotiaille

torstai-perjantai 20.–21.2. klo 10–13

Kurssilla tehdään oma mikrofoni jolla voi nauhoittaa vedenalaisia ääniä. Käytetään valmista mallinnetta jonka päälle rakennetaan mikrofonin osat. Kurssilla tutustutaan peruselektroniikan ja vedenalaisten nauhoitustekniikoiden lisäksi oman ympäristön kokemiseen kuuloaistin kautta. Tehdään myös retki merenrantaan.

Ohjaajat: Camilo Sanchez & Liisi Soroush, Aalto Media Lab

kieli: suomi ja englanti

Vuotalo, taideluokka, Mosaiikkitori 2Yläkoulukino ja muita esityksiä

Yläkoulukino on suunnattu nimensä mukaisesti yläkoululaisille. Näytettäviin elokuviin voi hakea oppimateriaalia Koulukinon sivuilta

Yläkouluikäisille järjestetään myös muita esityksiä kausittain. Löydät ne Vuotalon tapahtumakalenterista hakusanalla yläkoulu
Kaikille avoin toiminta

Vuotalossa voit osallistua vaihtuvateemaisiin galleriatyöpajoihin, kaupunkiviljelyyn tai yhteisöllisten taideteosten rakentamiseen. Projektit vaihtuvat kausittain, seuraa meitä netissä, Facebookissa ja Instagramissa niin pysyt ajan tasalla!


Vapaa-ajan kurssit

Vuotalossa järjestetään taiteellista vapaa-ajan kurssitoimintaa lapsille ja nuorille iltaisin ja koulujen loma-aikoina. Kurssitoiminta on maksutonta.