Taidekasvatus

Vuotalon kesäkurssit 2020

ma–pe 8.–12.6. klo 10–14 


Vuotalossa järjestetään tänäkin kesänä maksuttomia kesäkursseja viikolla 24. Kurssit on suunniteltu luonto- ja taideteemoilla, ja niiden aikana liikutaan paljon ulkona. Kurssit ovat maksuttomia ja suunnattu ensisijaisesti itähelsinkiläisille koululaisille. Kursseilla huomioidaan poikkeustilanteeseen liittyvät turvallisuussuositukset.

Paikka: Vuotalo, Mosaiikkitori 2, Vuosaari 

Lisätiedot: hanna.westerholm@hel.fi

Ilmoittautumiset: pinja.rosenberg@hel.fi, 11.5. alkaen. 

Huom! Kaikki kesäkurssit ovat täynnä.


Ryteiköistä rantakallioille – luovuutta luonnosta

7–9-vuotiaille 

Jos pidät luonnossa liikkumisesta ja käsillä tekemisestä niin tämä kurssi on sinulle! Viikon aikana retkeillään Vuosaaren rannoilla ja metsissä, ja tehdään luonnon inspiroimaa ympäristöystävällistä taidetta. Ympäristöä tutkitaan ja havainnoidaan taiteilijan ja luonnon ystävän silmin, piirtämällä, rakentelemalla ja kuvaamalla.

Ohjaaja: kuvataideopettaja Juho Hellstén

KURSSI TÄYNNÄ


Merenpelastajat -muotoilukurssi  

9–12-vuotiaille  

Kurssilla tutustutaan merellisiin teemoihin muotoiluoppimisen kautta. Viikon aikana pohditaan omaa suhdetta Helsingin meriluontoon ja tutustutaan erilaisiin muotoilun menetelmiin. Valmistetaan mm. meren rannoilta kerätyistä materiaaleista esineitä ja pohditaan muotoilun kautta ratkaisuja ympäristöön liittyviin teemoihin. Kurssilla kohdataan myös vierailevia taiteilijoita.  

Ohjaaja: Muotoilija TaM Anna Kokki, ja vierailevat ohjaajat 

KURSSI TÄYNNÄ


Tutki ja taltioi maailmaa korvien kautta -kurssi

yli 11-vuotiaille

Meren ääniä, melusaastetta, eläinten ääniä – millaisia ääniä ympärillämme kuuluu? Mitä voimme ymmärtää ympäristöstä ja sen ilmapiiristä kuuntelemalla? Mitkä äänet ovat vaarassa kadota, mitkä voimistuvat? Voiko omia lempiääniään jopa ikävöidä? Kurssilla opetellaan kokemaan ympäristöä auditiivisesta näkökulmasta eli vain korvia käyttämällä. Tutkitaan eroa kuulemisen ja kuuntelemisen välillä ja keskitytään ulkopuolisen maailman havainnointiin kotipainotteisen kevään jälkeen.

Kurssilla tehdään aamuretkiä Vuosaaren eri puolille. Näiden retkien aikana syväkuunnellaan erilaisia äänimaisemia ja tallennetaan miltä löytämämme paikat kuulostavat. Opitaan myös taltiointien muokkausta ja editointia ja muokataan niistä visuaalisia esityksiä jotka esitellään internetissä. Tutustutaan myös tekijänoikeudellisiin kysymyksiin.

Kielet: englanti, suomi, espanja. 

Ohjaajat: Liisi Souroush ja Camilo Sanchez, Aalto Media Lab

TÄYNNÄ


IN ENGLISH

Exploring and capturing the world with our ears workshop

Age recommendation: 11 years and older

This workshop will teach us how to experience our surroundings from an auditive perspective, by just using our ears. We will learn the difference between listening and hearing.

Together we will learn how to: 

  • listen to the surroundings of our environment.
  • expand our understanding of the environment while practising deep listening. For example, noise pollution, animal wildlife, urban rhythms, favourite sounds and what sounds we might be even missing.
  • document soundscapes of today that will disappear in the future

The workshop will also teach us:

  • How to record sounds and soundscapes.
  • Different microphones types.
  • Overview of sound editing.
  • How to represent our acoustic environment visually.
  • In addition, we will have a look into the intellectual property rights concerning audio work (Copyright and Creative Commons).

Most of the activities of the workshop will be outdoors. Our emphasis is on creating real-life experiences after the online-life period. We will do morning trips to different parts of Vuosaari to listen to different soundscapes, sketch on paper what we listen to and record how each place sounds.

The outcome recordings of the workshop will be exhibited on the internet. This way we can share our work with the community and keep a sonic documentation of Vuosaari and other visited places.

Teachers: Liisi Souroush ja Camilo Sanchez, Aalto Media Lab

Language: English, Finnish, Spanish

NO MORE ROOM
Vuotalosta löytyy monipuolinen taidekasvatusohjelmisto eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Päiväkoti- ja kouluyhteistyö muodostavat merkittävän osan ohjelmasta. Lisäksi järjestämme lapsille ja nuorille taidepainotteisia kursseja koulujen lomakausina sekä muutamia iltakursseja lukuvuoden aikana. Myös kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat löytävät Vuotalon ohjelmasta 0-6-vuotiaille mukavaa tekemistä.


Aikuiset voivat ottaa osaa kaikille avoimiin työpajoihin ja taideprojekteihin kuten Vuotalon gallerian näyttelyiden työpajoihin ja yhteisöllisten taideteoksien tekoon. Kerromme tulevista taideprojekteista ja työpajoista näillä sivuilla ja Facebookissa. Seuraa meitä, niin pysyt ajan tasalla!


Kouluille suunnatusta ohjelmasta tiedotamme suoraan kulttuurikoordinaattoreille (alakoulut) ja kulttuuriyhteysopettajille (yläkoulut, lukiot ja ammattioppilaitokset). Päiväkoteihin pidämme yhteyttä sähköpostitse. Jos päiväkotiisi ei tule meiltä viestejä, ilmoitathan meille yhteystietosi.

Yhteystiedot! 
Taidekasvatuksesta sekä päiväkoti- ja kouluyhteistyöstä vastaa kulttuurituottaja Hanna Westerholm, hanna.westerholm@hel.fi tai 09 310 88 404. Vuotalon elokuvatoiminnasta vastaa Pinja Rosenberg: pinja.rosenberg@hel.fi. Ruotsinkielisestä kouluyhteistyöstä vastaa Siw Handroos-Kelekay: siw.handroos-kelekay@hel.fi​​​​​​​​​​​.

​​​​​​​

kultus.fi - oppimisen kulttuurikalenteri

Opettaja! Täältä löydät opetukseesi sopivat kulttuuritapahtumat pääkaupunkiseudulla sekä tietoa kursseista ja työpajoista.

http://www.kultus.fi


Avoin toiminta 0-6-vuotiaille

0 - 6 vuotiaat lapset perheineen ovat tervetulleita Vuotalon Satutuokioihin, joihin on vapaa pääsy.​​​​​​​ Katso kaikki Vuotalon ihanat lastenesitykset ja -tapahtumat tapahtumakalenterista. Osa esityksistä on maksullisia.


Päiväkodit

Päiväkotiryhmille on tarjolla kausittain vaihtuvia Skidikinoja, Satutuokioita, galleriatyöpajoja ja esityksiä. Alueen päiväkodit saavat näistä tietoa kauden alussa suoraan sähköpostitse.


Skidikinot

Skidikino on laadukas lyhytelokuvahetki yli 3-vuotiaille. Sopii myös esikouluikäisille. Skidikinoihin liittyy Pikkukroko-oppimateriaali ja -värityskirja, jotka voi ladata ao. linkeistä,

Yhden näytöksen kesto n. 30 min.
Kaikkiin Skidikinoihin pakolliset ennakkoilmoittautumiset ko. näytöksen sivulla, avaa Skidikinot-linkki alla.


Satutuokiot

Jokaisella kerralla keksitään ainutkertainen tarina, johon lapset pääsevät itse vaikuttamaan. Satu syntyy sanoista, toiminnasta, eleistä, ilmeistä ja musiikista. 

Kesto n. 30 min, alle 7-vuotiaille. Paikka: Vuotalon aula.
Vapaa pääsy, ryhmille pakolliset ennakkoilmoittautumiset ti 20.8.2019 klo 10 alkaen: vuotalo.fi/fi/taidekasvatus


Esitykset

Myös päiväkodeille suunnatut esitykset löytyvät tapahtumakalenteristamme.


Alakoulut

Alakoululuokille tiedotetaan kausittain vaihtuvista Alakoulukinoista, galleriatyöpajoista ja esityksistä sähköpostitse. 5x2-opetukseen kutsutaan luokka kerrallaan kulttuurikoordinaattorin kautta. 

Maksutonta 5x2-taideopetusta koululuokille

Vuotalossa tarjotaan 5x2-taideopetusta itäisen ja kaakkoisen Helsingin alakoululuokkien oppilaille. Osallistuminen on kouluille maksutonta. Koko koululuokka pääsee pienryhmissä tutustumaan yhteen taiteenlajiin taideopettajan johdolla viiden viikon ajan kaksi oppituntia kerrallaan. Opetusaineet ovat animaatio, arkkitehtuuri ja veistokset. Opetus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulun kanssa.


Tästä löydät Vuotalon 5x2- taideopettajien tuottamia kuvataidekasvatusmateriaaleja etäopetuksen tueksi. Yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulu.
Alakoulukino

Alakoulukino on alakoululaisten oma elokuvasarja. Elokuviin on Koulukinon oppimateriaali, jonka pohjalta elokuvaa voi käsitellä kotiluokissa. Materiaalin voi hakea Koulukinon sivuilta. Elokuvat vaihtuvat kausittain. Elokuviin on pakolliset ennakkoilmoittautumiset.


Muita esityksiä

Vuotalo tarjoaa muitakin esityksiä alakoululaisten iloksi. 

Roskasta leikkiä ja roskasta musiikkia!

Muotoilukasvattajien vinkkivideoita

Katso ympäristöäsi uusin silmin – näissä videoissa roska saa uuden elämän muotoilukasvattajien ja muusikoiden käsissä.

Kaksiosaiset videot Roskasta leikkiä ja Roskasta musiikkia sopivat ympäristö- ja kuvataidekasvatuksen sisältöihin. Videot ovat syntyneet yhteistyössä Vuotalon ja Suomen Muotoilukasvatusseura SUOMUn / Merisairas -työryhmän  kanssa. Katso lisää: www.muotoilukasvatus.info​​​​​​​


Yläkoulut ja toinen aste

Yläkoululuokille ja toisen asteen oppilaitoksille on tarjolla kausittain vaihtuvia Yläkoulukinoja, kulttuurikursseja, galleriatyöpajoja ja muuta ohjelmaa, josta tiedotamme suoraan kunkin koulun kulttuuriyhteysopettajalle.


Maksuttomia kulttuurikursseja 

Kulttuurikurssit yläkouluille ja toiselle asteelle

Työpajoista, asiantuntijaluennoista ja taidetapahtumista koostuvat noin 15 oppitunnin laajuiset kulttuurikurssit ovat kouluille maksuttomia ja opetukseen integroitavia. Kevään 2020 kurssikokonaisuus keskittyy pohtimaan ihmisyyttä suhteessa luonnonvoimiin. Ohjelmassa mm. vierailu Hamiin, Red Nose Companyn Don Quijote, työpajoja, elokuva, asiantuntijatapaaminen ja erätaukokeskustelua.  

Tiedustelut: hanna.westerholm@hel.fi


Yläkoulukino ja muita esityksiä

Yläkoulukino on suunnattu nimensä mukaisesti yläkoululaisille. Näytettäviin elokuviin voi hakea oppimateriaalia Koulukinon sivuilta

Yläkouluikäisille järjestetään myös muita esityksiä kausittain. Löydät ne Vuotalon tapahtumakalenterista hakusanalla yläkoulu
Kaikille avoin toiminta

Vuotalossa voit osallistua vaihtuvateemaisiin galleriatyöpajoihin, kaupunkiviljelyyn tai yhteisöllisten taideteosten rakentamiseen. Projektit vaihtuvat kausittain, seuraa meitä netissä, Facebookissa ja Instagramissa niin pysyt ajan tasalla!


Vapaa-ajan kurssit

Vuotalossa järjestetään taiteellista vapaa-ajan kurssitoimintaa lapsille ja nuorille iltaisin ja koulujen loma-aikoina. Kurssitoiminta on maksutonta.