Taidekasvatus


Vuotalosta löytyy monipuolinen taidekasvatusohjelmisto eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Päiväkoti- ja kouluyhteistyö muodostavat merkittävän osan ohjelmasta. Lisäksi järjestämme lapsille ja nuorille taidepainotteisia kursseja koulujen lomakausina sekä muutamia iltakursseja lukuvuoden aikana. Myös kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat löytävät Vuotalon ohjelmasta 0-6-vuotiaille mukavaa tekemistä.


Aikuiset voivat ottaa osaa kaikille avoimiin työpajoihin ja taideprojekteihin kuten Vuotalon gallerian näyttelyiden työpajoihin ja yhteisöllisten taideteoksien tekoon. Kerromme tulevista taideprojekteista ja työpajoista näillä sivuilla ja Facebookissa. Seuraa meitä, niin pysyt ajan tasalla!


Kouluille suunnatusta ohjelmasta tiedotamme suoraan kulttuurikoordinaattoreille (alakoulut) ja kulttuuriyhteysopettajille (yläkoulut, lukiot ja ammattioppilaitokset). Päiväkoteihin pidämme yhteyttä sähköpostitse. Jos päiväkotiisi ei tule meiltä viestejä, ilmoitathan meille yhteystietosi.

Yhteystiedot! 
Taidekasvatuksesta sekä päiväkoti- ja kouluyhteistyöstä vastaa kulttuurituottaja Hanna Westerholm, hanna.westerholm@hel.fi tai 09 310 88 404. Vuotalon elokuvatoiminnasta vastaa Pinja Rosenberg: pinja.rosenberg@hel.fi. Ruotsinkielisestä kouluyhteistyöstä vastaa Siw Handroos-Kelekay: siw.handroos-kelekay@hel.fi​​​​​​​​​​​.

​​​​​​​

kultus.fi - oppimisen kulttuurikalenteri

Opettaja! Täältä löydät opetukseesi sopivat kulttuuritapahtumat pääkaupunkiseudulla sekä tietoa kursseista ja työpajoista.

http://www.kultus.fi


Avoin toiminta 0-6-vuotiaille

0 - 6 vuotiaat lapset perheineen ovat tervetulleita Vuotalon Satutuokioihin, joihin on vapaa pääsy.​​​​​​​ Katso kaikki Vuotalon ihanat lastenesitykset ja -tapahtumat tapahtumakalenterista. Osa esityksistä on maksullisia.


Päiväkodit

Päiväkotiryhmille on tarjolla kausittain vaihtuvia Skidikinoja, Satutuokioita, galleriatyöpajoja ja esityksiä. Alueen päiväkodit saavat näistä tietoa kauden alussa suoraan sähköpostitse.


Skidikinot

Skidikino on laadukas lyhytelokuvahetki yli 3-vuotiaille. Sopii myös esikouluikäisille. Skidikinoihin liittyy Pikkukroko-oppimateriaali ja -värityskirja, jotka voi ladata ao. linkeistä,

Yhden näytöksen kesto n. 30 min.
Kaikkiin Skidikinoihin pakolliset ennakkoilmoittautumiset ko. näytöksen sivulla, avaa Skidikinot-linkki alla.


Satutuokiot

Jokaisella kerralla keksitään ainutkertainen tarina, johon lapset pääsevät itse vaikuttamaan. Satu syntyy sanoista, toiminnasta, eleistä, ilmeistä ja musiikista. 

Kesto n. 30 min, alle 7-vuotiaille. Paikka: Vuotalon aula.
Vapaa pääsy, ryhmille pakolliset ennakkoilmoittautumiset ti 20.8.2019 klo 10 alkaen: vuotalo.fi/fi/taidekasvatus


Esitykset

Myös päiväkodeille suunnatut esitykset löytyvät tapahtumakalenteristamme.


Eskareiden tiedeseikkailut​​​​​​​

ti 24.9., 1.10. ja 8.10.

Ryhmä 1 klo 9-9.45

Ryhmä 2 klo 10.15-11.00

Ryhmä 3 klo 11.30-12.15

Eskareiden tiedeseikkailuissa opetellaan tutkimisen taitoja, jotka luovat pohjaa luonnontieteiden ymmärtämiselle. Luonnontieteellisiä ilmiöitä lähestytään leikillisen oppimisen ja tarinallisuuden kautta. Lapset toimivat tutkijoina ja pääsevät tutustumaan arjen ihmeellisiin ilmiöihin itse tutkien, kokeillen ja havainnoiden. Tiedetuokiot perustuvat Kide Sciencen kehittämään pedagogiikkaan. Ohjaajana toimii Iina Ahola.

Ikäsuositus: 5-6-vuotiaille

Kesto: 3x45 min

Vapaa pääsy. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Hanna.westerholm@hel.fi

Paikka: Ateljee-luokka

Tuottaja: Hanna Westerholm


Musamestarit: Uulun sävellyspajat lapsille ja ikäihmisille

12.-16.8.

Kiertävän lastenkulttuurikeskus Uulun toteuttamisssa ikäihmisten ja lasten yhteisissä sävellyspajoissa palvelutaloon tuodaan viikon ajan joka päivä päiväkodista lapsiryhmä 45 min työpajaan: viiden kokoontumiskerran aikana luodaan kahden sukupolven oma, uusi biisi. Laulujen ja leikkien lomassa tehdään sanoitus, sävellys ja sovitus, viimeisellä kerralla biisi äänitetään ja kutsutaan paikallismedia todistamaan uuden kappaleen syntyä. 

Lisätiedot: hanna.westerholm@hel.fi


Alakoulut

Alakoululuokille tiedotetaan kausittain vaihtuvista Alakoulukinoista, galleriatyöpajoista ja esityksistä sähköpostitse. 5x2-opetukseen kutsutaan luokka kerrallaan kulttuurikoordinaattorin kautta. 

Maksutonta 5x2-taideopetusta koululuokille

Vuotalossa tarjotaan 5x2-taideopetusta itäisen ja kaakkoisen Helsingin alakoululuokkien oppilaille. Osallistuminen on kouluille maksutonta. Koko koululuokka pääsee pienryhmissä tutustumaan yhteen taiteenlajiin taideopettajan johdolla viiden viikon ajan kaksi oppituntia kerrallaan. Opetusaineet ovat animaatio, arkkitehtuuri ja veistokset. Opetus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulun kanssa.

Vuotalon 5x2-kurssit toteutetaan seuraavalla aikataululla syksyllä 2019:

I jakso vk 37-41 ke ja to klo 9-10.30 ja 11-12.30

II jakso vk 43-47 ke ja to klo 9-10.30 ja 11-12.30

Tiedustelut: hanna.westerholm@hel.fi


Alakoulukino

Alakoulukino on alakoululaisten oma elokuvasarja. Elokuviin on Koulukinon oppimateriaali, jonka pohjalta elokuvaa voi käsitellä kotiluokissa. Materiaalin voi hakea Koulukinon sivuilta. Elokuvat vaihtuvat kausittain. Elokuviin on pakolliset ennakkoilmoittautumiset.
Muita esityksiä

Vuotalo tarjoaa muitakin esityksiä alakoululaisten iloksi. 

MEDEIA: Klovnin raivonhallintaopas

pe 20.9. klo 10 ja 12

Taina Mäki-Ison soolo on tragikoominen tulkinta Medeiasta. Se on klassinen kreikkalainen myytti naisesta, joka tappaa kostoksi omat lapsensa. Esityksessä Klovni Martta saa tämän huikean roolin esitettäväkseen, mutta häntä kauhistuttavat tarinan julmuudet. Miten ihmeessä kertoa kaikki karmeudet? 

Klovnin ihmettelevä asenne elämän eri ilmiöihin mahdollistaa rankkojen ja vaikeidenkin asioiden käsittelyn lämpimällä huumorilla. Loppuvuodesta 2017 Mäki-Iso veti useita Medeia-työpajoja 3-6 -luokkalaisille. Työpajojen anti näkyy tässä sekä aikuisille että nuorille suunnatussa esityksessä mm. Klovni Martan raivonhallinnassa. Marttaa ärsyttää moni asia ja välillä on mieli mullin mallin kuin Medeialla. Mikä sinut saa raivon partaalle?

Taina Mäki-Iso on klovnerian pioneeri ja edelläkävijä Suomessa. Hänen klovnisoolojaan on viime vuosina nähty kotimaan lisäksi myös mm. Espanjassa, Tšekissä ja Arabiemiraateissa. Medeia on Mäki-Ison viides klovnisoolo, josta tekee nyt kiinnostavan yhteistyö Janne Saarakkalan kanssa. Ohjaaja, käsikirjoittaja ja esiintyjä Janne Saarakkala tunnetaan rohkeasti esitystaidetta uudistavana taiteilijana. Esityksen käsikirjoitus on Mäki-Ison ja työryhmän, johon kuuluvat Janne Saarakkala esityksen toisena ohjaajana Mäki-Ison lisäksi sekä visualisoinnista vastaavat Mika Haaranen ja Elina Kolehmainen.

Keskustelu: Taina Mäki-Iso kertoo esityksen taustasta ja työpajoista, joita hän ohjasi 3-6 -luokkalaisille loppuvuodesta 2017. Lasten ideat näkyvät esityksessä mm. Klovni Martan raivonhallinnan keinoissa. Pohditaan yhdessä miten selvitä vaikeista tilanteista elämässä. 

Ikäsuositus 10+, 5.-6.-luokkalaisille

Kesto: n. 1 h + keskustelu noin 20 min

Vapaa pääsy, pakolliset ennakkoilmoittautumiset ti 20.8. klo 10 alkaen: vuotalo.fi/fi/taidekasvatus. Osallistujat arvotaan ilmoittautuneiden joukosta.

Esityskielet: suomi ja englanti
Yläkoulut ja toinen aste

Yläkoululuokille ja toisen asteen oppilaitoksille on tarjolla kausittain vaihtuvia Yläkoulukinoja, kulttuurikursseja, galleriatyöpajoja ja muuta ohjelmaa, josta tiedotamme suoraan kunkin koulun kulttuuriyhteysopettajalle.


Maksuttomia kulttuurikursseja 

Kulttuurikurssit yläkouluille ja toiselle asteelle

Työpajoista, asiantuntijaluennoista ja taidetapahtumista koostuvat kulttuurikurssit ovat kouluille maksuttomia ja opetukseen integroitavia. Syksyn 2019 kurssikokonaisuus keskittyy tarinoihin ja niiden moniin muotoihin. Ohjelmassa mm. Kansallisteatterin Sapiens, kirjoitustyöpajoja, elokuva ja asiantuntijatapaaminen. 
​​​​​​​
Tiedustelut: hanna.westerholm@hel.fi


Yläkoulukino ja muita esityksiä

Yläkoulukino on suunnattu nimensä mukaisesti yläkoululaisille. Näytettäviin elokuviin voi hakea oppimateriaalia Koulukinon sivuilta

Yläkouluikäisille järjestetään myös muita esityksiä kausittain. Löydät ne Vuotalon tapahtumakalenterista hakusanalla yläkoulu. 

​​​​​​​ 


Mimmit peinttaa -galleriatyöpajat

9.-20.9.

Mimmit peinttaa -katutaide valtaa Vuotalon gallerian syyskuussa.  Yläkoululuokille ja toiselle asteelle järjestetään näyttelyn aikana katutaidetyöpajoja. (Tarkempaa tietoa tulossa)

Lisätiedot: hanna.westerholm@hel.fi


Kaikille avoin toiminta

Vuotalossa voit osallistua vaihtuvateemaisiin galleriatyöpajoihin, kaupunkiviljelyyn tai yhteisöllisten taideteosten rakentamiseen. Projektit vaihtuvat kausittain, seuraa meitä netissä, Facebookissa ja Instagramissa niin pysyt ajan tasalla!


Vapaa-ajan kurssit

Vuotalossa järjestetään taiteellista vapaa-ajan kurssitoimintaa lapsille ja nuorille iltaisin ja koulujen loma-aikoina. Kurssitoiminta on maksutonta.