Taidekasvatus


Vuotalosta löytyy monipuolinen taidekasvatusohjelmisto eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Päiväkoti- ja kouluyhteistyö muodostavat merkittävän osan ohjelmasta. Lisäksi järjestämme lapsille ja nuorille taidepainotteisia kursseja koulujen lomakausina sekä muutamia iltakursseja lukuvuoden aikana. Myös kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat löytävät Vuotalon ohjelmasta 0-6-vuotiaille mukavaa tekemistä.


Aikuiset voivat ottaa osaa kaikille avoimiin työpajoihin ja taideprojekteihin kuten Vuotalon gallerian näyttelyiden työpajoihin ja yhteisöllisten taideteoksien tekoon. Kerromme tulevista taideprojekteista ja työpajoista näillä sivuilla ja Facebookissa. Seuraa meitä, niin pysyt ajan tasalla!


Kouluille suunnatusta ohjelmasta tiedotamme suoraan kulttuurikoordinaattoreille (alakoulut) ja kulttuuriyhteysopettajille (yläkoulut, lukiot ja ammattioppilaitokset). Päiväkoteihin pidämme yhteyttä sähköpostitse. Jos päiväkotiisi ei tule meiltä viestejä, ilmoitathan meille yhteystietosi.

Yhteystiedot! 
Taidekasvatuksesta sekä päiväkoti- ja kouluyhteistyöstä vastaa kulttuurituottaja Hanna Westerholm, hanna.westerholm@hel.fi tai 09 310 88 404. Vuotalon elokuvatoiminnasta vastaa Efe Ogbeide: efe.ogbeide@hel.fi. Ruotsinkielisestä kouluyhteistyöstä vastaa Siw Handroos-Kelekay: siw.handroos-kelekay@hel.fi​​​​​​​​​​​.

​​​​​​​

kultus.fi - oppimisen kulttuurikalenteri

Opettaja! Täältä löydät opetukseesi sopivat kulttuuritapahtumat pääkaupunkiseudulla sekä tietoa kursseista ja työpajoista.

http://www.kultus.fi


Avoin toiminta 0-6-vuotiaille

0 - 6 vuotiaat lapset perheineen ovat tervetulleita Vuotalon Satutuokioihin ja Taideneuvolaan, joihin on vapaa pääsy.​​​​​​​ Katso kaikki Vuotalon ihanat lastenesitykset ja -tapahtumat tapahtumakalenterista. Osa esityksistä on maksullisia.


Päiväkodit

Päiväkotiryhmille on tarjolla kausittain vaihtuvia Skidikinoja, Satutuokioita, galleriatyöpajoja ja esityksiä. Alueen päiväkodit saavat näistä tietoa kauden alussa suoraan sähköpostitse.


Skidikinot

Skidikino on laadukas lyhytelokuvahetki yli 3-vuotiaille. Sopii myös esikouluikäisille. Skidikinoihin liittyy Pikkukroko-oppimateriaali ja -värityskirja, jotka voi ladata ao. linkeistä,

Yhden näytöksen kesto n. 30 min.
Kaikkiin Skidikinoihin pakolliset ennakkoilmoittautumiset ko. näytöksen sivulla, avaa Skidikinot-linkki alla.


Satutuokiot

Jokaisella kerralla keksitään ainutkertainen tarina, johon lapset pääsevät itse vaikuttamaan. Satu syntyy sanoista, toiminnasta, eleistä, ilmeistä ja musiikista. 

Kesto n. 30 min, alle 7-vuotiaille.
Ryhmille pakolliset ennakkoilmoittautumiset 14.1.2019 klo 10 alkaen: tiina.pyre@hel.fi.
Paikka: Vuotalon aula


Esitykset

Myös päiväkodeille suunnatut esitykset löytyvät tapahtumakalenteristamme. Keväällä 2019 on ihana Prinsessa Pikkiriikki. Myös Hurraa! -festivaali tulee taas. Alla on linkki Hurrankn esityksiin.Alakoulut

Alakoululuokille tiedotetaan kausittain vaihtuvista Alakoulukinoista, galleriatyöpajoista ja esityksistä sähköpostitse. 5x2-opetukseen kutsutaan luokka kerrallaan kulttuurikoordinaattorin kautta. 

Maksutonta 5x2-taideopetusta koululuokille

Vuotalossa tarjotaan 5x2-taideopetusta itäisen ja kaakkoisen Helsingin alakoululuokkien oppilaille. Osallistuminen on kouluille maksutonta. Koko koululuokka pääsee pienryhmissä tutustumaan yhteen taiteenlajiin taideopettajan johdolla viiden viikon ajan kaksi oppituntia kerrallaan. Opetusaineet ovat animaatio, arkkitehtuuri ja veistokset. Opetus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulun kanssa. 

Vuotalon 5x2-kurssit toteutetaan seuraavalla aikataululla keväällä 2019: 
I jakso vk 4-9 (ei vk 8) ke ja to 
II jakso vk 10-14 ke ja to 
2x5-opetus: vk 15-16 ke ja to ja vk 19-20 ke ja to

Tiedustelut: hanna.westerholm@hel.fi


Alakoulukino

Alakoulukino on alakoululaisten oma elokuvasarja. Elokuviin on Koulukinon oppimateriaali, jonka pohjalta elokuvaa voi käsitellä kotiluokissa. Materiaalin voi hakea Koulukinon sivuilta. Elokuvat vaihtuvat kausittain. Elokuviin on pakolliset ennakkoilmoittautumiset.


Hurraa! -festivaali tulee jälleen

Hurraa! -festivaali järjestetään 16.- 24.3.2019 pääkaupunkiseudun kulttuuritaloissa. Tarjolla on hurmaava kattaus uutta näyttämötaidetta ja työpajoja 0-18-vuotiaille. Ohjelma julkaistaan 9.1.2019.  Lisätiedot: www.hurraa.org


Muita esityksiä

Vuotalo tarjoaa muitakin esityksiä alakoululaisten iloksi. Tänä keväänä on 5.-6.-luokkalaisille kantelekonsertti. 

ti 26.2.2019 klo 14 "Sadalla kielellä" – musiikkia kanteleeseen katsomatta 

Tiistaimatineassa juhlistetaan kannelta ja tulevaa Kalevalan päivää (to 28.2.). Konsertissa kuullaan herkkiä tunnelmia ja pakottavaa poljentoa, modernia, improvisoitua, uutta ja perinteistä. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian klassisen ja kansanmusiikin osastojen kanteleopiskelijat Zipora Ogola ja Viola Uotila ravistelevat yhteiskonsertissaan käsityksiä soolokantelemusiikista.

Nuorten kanteletaiteilijoiden konserttiohjelmassa sekoitellaan vapaalla kädellä konserttikanteleelle sävellettyä musiikkia, tanssisävelmiä arkaaisella twistillä ja kansanperinteessä dipattuja uusia sävellyksiä. Pöydältä, tolpalta, sormin, plektralla, tikulla, yksin, yhdessä, laululla tai ilman, mutta taatusti kanteleella!

Zipora Ogola – konserttikantele ja Viola Uotila - konserttikantele, Saarijärven kantele, 19-kielinen kantele, laulu

Tapahtuman ikäsuositus: 5 – 6.-luokille. Tapahtuman kesto ja väliaikatieto: 1h, ei väliaikaa. Tapahtuman kieli: suomi. Järjestäjä: Vuotalo

Kouluryhmille vapaa pääsy, pakollinen ennakkoilmoittautuminen 14.1.-31.1.: hanna.westerholm@hel.fi . Osallistujat arvotaan ilmoittautuneiden joukosta.


Yläkoulut ja toinen aste

Yläkoululuokille ja toisen asteen oppilaitoksille on tarjolla kausittain vaihtuvia Yläkoulukinoja, kulttuurikursseja, galleriatyöpajoja ja muuta ohjelmaa, josta tiedotamme suoraan kunkin koulun kulttuuriyhteysopettajalle.


Maksuttomia kulttuurikursseja 

Työpajoista, asiantuntijaluennoista ja taidetapahtumista koostuvat, ilmiö-oppimiseen pohjautuvat noin 15 oppitunnin mittaiset kulttuurikurssit ovat kouluille ilmaisia ja opetukseen integroitavia. Erityisesti itäisen ja kaakkoisen Helsingin yläkouluille, lukioille ja ammattioppilaitoksille tarjotaan näitä kurssikokonaisuuksia. Kulttuurikursseille haetaan kausittain yhteistyökouluja.

Tiedustelut: hanna.westerholm@hel.fi


Yläkoulukino ja muita esityksiä

Yläkoulukino on suunnattu nimensä mukaisesti yläkoululaisille. Keväällä 4.3. klo 10 nähdään palkittu dokumenttieolokuva Whitney. Näytettäviin elokuviin voi hakea oppimateriaalia Koulukinon sivuilta

Yläkouluikäisille järjestetään myös muita esityksiä kausittain. Löydät ne Vuotalon tapahtumakalenterista hakusanalla yläkoulu. Tänä keväänä on Hurraa! -festivaalilla esitys 7-9.-luokkalaisille to 21.3.2019 klo 10 Rapunzel – Tähkäpää.

​​​​​​​ 


Galleriatyöpajat:
Mitä me tälle sun tukalle tehdään 

Kevään prosessinäyttely "Mitä me tälle sun tukalle tehdään" (26.1.-25.5.2019) kokoaa yhteen ulkonäköön ja hiuksiin liittyviä kokemuksia Itä-Helsingissä. Prosessinäyttelyn aikana näyttelytila elää muutoksessa työhuoneesta valmiiksi tuotokseksi, jossa taiteilija Caroline Suinner työstää omia ja kohteidensa kokemuksia eri medioin isommaksi kokonaisuudeksi. Tarkoituksena on näyttää, millainen on aikamme hiuskokemuksien jalanjälki ja herättää kysymys miten se määrittelee tulevaisuutemme.

Näyttelyyn liittyy työpajoja yläkoululuokille viikon 7 aikana.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: hanna.westerholm@hel.fi.

Järjestäjä: Vuotalo


Kaikille avoin toiminta

Vuotalossa voit osallistua vaihtuvateemaisiin galleriatyöpajoihin, kaupunkiviljelyyn tai yhteisöllisten taideteosten rakentamiseen. Projektit vaihtuvat kausittain, seuraa meitä netissä, Facebookissa ja Instagramissa niin pysyt ajan tasalla!


Vapaa-ajan kurssit

Vuotalossa järjestetään taiteellista vapaa-ajan kurssitoimintaa lapsille ja nuorille iltaisin ja koulujen loma-aikoina. Kurssitoiminta on maksutonta.