Taidekasvatus


Vuotalosta löytyy monipuolinen taidekasvatusohjelmisto eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Päiväkoti- ja kouluyhteistyö muodostavat merkittävän osan ohjelmasta. Lisäksi järjestämme lapsille ja nuorille taidepainotteisia kursseja koulujen lomakausina sekä muutamia iltakursseja lukuvuoden aikana. Myös kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat löytävät Vuotalon ohjelmasta 0-6-vuotiaille mukavaa tekemistä.


Aikuiset voivat ottaa osaa kaikille avoimiin työpajoihin ja taideprojekteihin kuten Vuotalon gallerian näyttelyiden työpajoihin ja yhteisöllisten taideteoksien tekoon. Kerromme tulevista taideprojekteista ja työpajoista näillä sivuilla ja Facebookissa. Seuraa meitä, niin pysyt ajan tasalla!


Kouluille suunnatusta ohjelmasta tiedotamme suoraan kulttuurikoordinaattoreille (alakoulut) ja kulttuuriyhteysopettajille (yläkoulut, lukiot ja ammattioppilaitokset). Päiväkoteihin pidämme yhteyttä sähköpostitse. Jos päiväkotiisi ei tule meiltä viestejä, ilmoitathan meille yhteystietosi.

Yhteystiedot! 
Taidekasvatuksesta sekä päiväkoti- ja kouluyhteistyöstä vastaa kulttuurituottaja Hanna Westerholm, hanna.westerholm@hel.fi tai 09 310 88 404. Vuotalon elokuvatoiminnasta vastaa Pinja Rosenberg: pinja.rosenberg@hel.fi. Ruotsinkielisestä kouluyhteistyöstä vastaa Siw Handroos-Kelekay: siw.handroos-kelekay@hel.fi​​​​​​​​​​​.

​​​​​​​

kultus.fi - oppimisen kulttuurikalenteri

Opettaja! Täältä löydät opetukseesi sopivat kulttuuritapahtumat pääkaupunkiseudulla sekä tietoa kursseista ja työpajoista.

http://www.kultus.fi


Avoin toiminta 0-6-vuotiaille

0 - 6 vuotiaat lapset perheineen ovat tervetulleita Vuotalon Satutuokioihin, joihin on vapaa pääsy.​​​​​​​ Katso kaikki Vuotalon ihanat lastenesitykset ja -tapahtumat tapahtumakalenterista. Osa esityksistä on maksullisia.


Päiväkodit

Päiväkotiryhmille on tarjolla kausittain vaihtuvia Skidikinoja, Satutuokioita, galleriatyöpajoja ja esityksiä. Alueen päiväkodit saavat näistä tietoa kauden alussa suoraan sähköpostitse.


Skidikinot

Skidikino on laadukas lyhytelokuvahetki yli 3-vuotiaille. Sopii myös esikouluikäisille. Skidikinoihin liittyy Pikkukroko-oppimateriaali ja -värityskirja, jotka voi ladata ao. linkeistä,

Yhden näytöksen kesto n. 30 min.
Kaikkiin Skidikinoihin pakolliset ennakkoilmoittautumiset ko. näytöksen sivulla, avaa Skidikinot-linkki alla.


Satutuokiot

Jokaisella kerralla keksitään ainutkertainen tarina, johon lapset pääsevät itse vaikuttamaan. Satu syntyy sanoista, toiminnasta, eleistä, ilmeistä ja musiikista. 

Kesto n. 30 min, alle 7-vuotiaille. Paikka: Vuotalon aula.
Vapaa pääsy, ryhmille pakolliset ennakkoilmoittautumiset ti 20.8.2019 klo 10 alkaen: vuotalo.fi/fi/taidekasvatus


Esitykset

Myös päiväkodeille suunnatut esitykset löytyvät tapahtumakalenteristamme.


Eskareiden tiedeseikkailut​​​​​​​


ti 7.4., 14.4. ja 21.4. 

Ryhmä 1 klo 9:30-10:15 

Ryhmä 2 klo 10:35-11:20 

Ryhmä 3 klo 11:45-12:30 

Eskareiden tiedeseikkailuissa lapset ottavat tutkijan roolin ympäristöön ja sen ilmiöihin. Draamallisin menetelmin tutustutaan luonnontieteellisiin ihmeisiin. Tiedeseikkailut toteuttavat Kide Science -pedagogiikkaa. Ohjaajana toimii draamapedagogi ja Kide Science -opettaja Iina Ahola. 

HUOM! Mukaan mahtuu max 13 lapsen eskariryhmät. 

Ikäsuositus: 6-vuotiaille 

Kesto: 3x50 min 

Vapaa pääsy. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: hanna.westerholm@hel.fi 

Paikka: Ateljee-luokka Alakoulut

Alakoululuokille tiedotetaan kausittain vaihtuvista Alakoulukinoista, galleriatyöpajoista ja esityksistä sähköpostitse. 5x2-opetukseen kutsutaan luokka kerrallaan kulttuurikoordinaattorin kautta. 

Maksutonta 5x2-taideopetusta koululuokille

Vuotalossa tarjotaan 5x2-taideopetusta itäisen ja kaakkoisen Helsingin alakoululuokkien oppilaille. Osallistuminen on kouluille maksutonta. Koko koululuokka pääsee pienryhmissä tutustumaan yhteen taiteenlajiin taideopettajan johdolla viiden viikon ajan kaksi oppituntia kerrallaan. Opetusaineet ovat animaatio, arkkitehtuuri ja veistokset. Opetus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulun kanssa.

Vuotalon 5x2-kurssit toteutetaan seuraavalla aikataululla keväällä 2020: 

I jakso vk 6-11 (ei vk 8) ke ja to klo 9-10.30 ja 11-12.30 

II jakso vk 12-16 ke ja to klo 9-10.30 ja 11-12.30 

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: hanna.westerholm@hel.fi 


Alakoulukino

Alakoulukino on alakoululaisten oma elokuvasarja. Elokuviin on Koulukinon oppimateriaali, jonka pohjalta elokuvaa voi käsitellä kotiluokissa. Materiaalin voi hakea Koulukinon sivuilta. Elokuvat vaihtuvat kausittain. Elokuviin on pakolliset ennakkoilmoittautumiset.Satakielikuukauden ÄÄNEEN!-työpajat itähelsinkiläisille monikielisille luokille 

 3.2. –14.2.  

Ääneen on Suomen Lausujain Liiton, Stoan ja Vuotalon yhteinen, Itä-Helsingin kouluihin suuntautuva lausunta- ja äänitaidehanke. Alueen alakoulujen monikielisillä luokilla on mahdollisuus osallistua työpajoihin, joissa oppilaat pohtivat mitä haluavat sanoa omalla kielellään ja äänellään, harjoittelevat sanomaan sen selkeällä ja vaikuttavalla tavalla, ja lopulta saavat äänittää sanottavansa Stoan Kipinän äänistudiossa. 

 Äänitykset muokataan ääniteokseksi, joka tulee esille Stoaan 21.2.2020 kahden viikon ajaksi, ja tämän jälkeen Vuotaloon missä se on kuultavissa monikielisyyttä juhlistavan Satakielikuukauden päättymispäivään, 21.3.2020, saakka. 

Hankkeen tavoitteena on antaa ääni Itä-Helsingin alakoululaisille, juhlistaa alueen monikielisyyttä ja kuunnella mitä oppilailla on sanottavana. 

 Työpajan ohjaaja: sanataideopettaja Lauri Niskanen, Suomen Lausujain Liitto / Lapsuus ja runo 2020 

Tiedustelut: hanna.westerholm@hel.fi


Muita esityksiä

Vuotalo tarjoaa muitakin esityksiä alakoululaisten iloksi. Yläkoulut ja toinen aste

Yläkoululuokille ja toisen asteen oppilaitoksille on tarjolla kausittain vaihtuvia Yläkoulukinoja, kulttuurikursseja, galleriatyöpajoja ja muuta ohjelmaa, josta tiedotamme suoraan kunkin koulun kulttuuriyhteysopettajalle.


Maksuttomia kulttuurikursseja 

Kulttuurikurssit yläkouluille ja toiselle asteelle

Työpajoista, asiantuntijaluennoista ja taidetapahtumista koostuvat noin 15 oppitunnin laajuiset kulttuurikurssit ovat kouluille maksuttomia ja opetukseen integroitavia. Kevään 2020 kurssikokonaisuus keskittyy pohtimaan ihmisyyttä suhteessa luonnonvoimiin. Ohjelmassa mm. vierailu Hamiin, Red Nose Companyn Don Quijote, työpajoja, elokuva, asiantuntijatapaaminen ja erätaukokeskustelua.  

Tiedustelut: hanna.westerholm@hel.fi


Yläkoulukino ja muita esityksiä

Yläkoulukino on suunnattu nimensä mukaisesti yläkoululaisille. Näytettäviin elokuviin voi hakea oppimateriaalia Koulukinon sivuilta

Yläkouluikäisille järjestetään myös muita esityksiä kausittain. Löydät ne Vuotalon tapahtumakalenterista hakusanalla yläkouluAalto Media Lab: Flux Island -näyttely

la 1.2.2020 - la 22.2.2020

Flux Island on Aalto Media Labin ja Vuotalon yhteishanke, joka koostuu näyttelystä, työpajoista ja audiovisuaalisista esityksistä. 

Suora käännös sanasta Vuosaari, Flux Island, yhdistää kuvainnollisia ja kirjaimellisia elementtejä. Flux tarkoittaa esimerkiksi ihmisten, ajatusten, sähkön ja veden virtaamista sekä juottamisessa tarvittavaa sulatetta.

Näyttelyssä esitellään uusia mediataideteoksia, jotka tarkastelevat Vuosaarta ja sen suhdetta Itämereen interaktiivisuuden, produktiivisten prosessien ja syventymisen keinoin. Näyttelyn teokset ovat Aalto Media Labin nykyisten ja entisten opiskelijoiden käsialaa. 

Flux Islandin aikana järjestetään ilmaisia työpajoja, joissa osallistujat pääsevät opettelemaan taiteen tekemistä itsetehtyjen työkalujen, teknologian ja koodin avulla. Myös työpajoissa syntyneet teokset liitetään osaksi näyttelyä. 

Lopuksi Flux Island tuottaa viidennen ÄÄNIAALTO-tapahtuman. Se on audiovisuaalinen festivaali, jossa nähdään sykähdyttäviä esityksiä avoimen haun kautta valituilta taiteilijoilta. ÄÄNIAALTO järjestetään helmikuisina iltoina Vuosalissa. 

Aalto-yliopiston median laitoksen Aalto Media Lab tarjoaa monitieteellisiä opintoja uusmedian, pelien ja äänen suunnittelussa ja tuotannossa. Media Labin tavoite on tutkia, löytää ja ymmärtää digitaalista teknologiaa ja sen vaikutusta yhteiskuntaan. 

Paikka: Vuotalo Galleria
Vapaa pääsy


​​​​​​​Aalto Medialab: Videomappaus

3.–7.2.  

Tule kokeilemaan videomappausta ja graffitiaidetta uudella tavalla, ja kuulemaan miten valo- ja videotaidetta tehdään osaksi kaupunkikuvaa. Työpajassa perehdytään videomapping-tekniikkaan, kokeillan VJ (Video Jockey) -ohjelmistoja ja tutustutaan katutaiteen historiaan. Videomapping-tekniikka, tarkoittaa videotekniikka, jossa rajataan videota haluttuun muotoon ja projisoidaan se seinälle tai esineiden päälle. Lisäksi työpajoissa piirretään graffiteja/ kuvia piirtopädillä, jotka heijastetaan reaaliaikaisesti seinälle. Työpajoihin mahtuu maksimissaan 8 nuorta. Osallistujilta ei vaadita erityisiä työkaluja tai taitoja työpajaan tulessaan. 

Ohjaaja: mediataiteilija ja taidekasvattaja Niko Tiainen 

Kesto: 2–3 h 
Ikäsuositus: 12+ 
Kieli: suomi tai englanti sopimuksen mukaan 
Paikka: ateljee-luokka 

Vapaa pääsy. Tiedustelut ja ilmoittautumiset hanna.westerholm@hel.fi 


Kaikille avoin toiminta

Vuotalossa voit osallistua vaihtuvateemaisiin galleriatyöpajoihin, kaupunkiviljelyyn tai yhteisöllisten taideteosten rakentamiseen. Projektit vaihtuvat kausittain, seuraa meitä netissä, Facebookissa ja Instagramissa niin pysyt ajan tasalla!


Vapaa-ajan kurssit

Vuotalossa järjestetään taiteellista vapaa-ajan kurssitoimintaa lapsille ja nuorille iltaisin ja koulujen loma-aikoina. Kurssitoiminta on maksutonta.