Taidekasvatus

Vuotalosta löytyy monipuolinen taidekasvatusohjelmisto eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Päiväkoti- ja kouluyhteistyö muodostavat merkittävän osan ohjelmasta. Lisäksi järjestämme lapsille ja nuorille taidepainotteisia kursseja koulujen lomakausina sekä muutamia iltakursseja lukuvuoden aikana. Myös kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat löytävät Vuotalon ohjelmasta 0-6-vuotiaille mukavaa tekemistä.

Aikuiset voivat ottaa osaa kaikille avoimiin työpajoihin ja taideprojekteihin kuten Vuotalon gallerian näyttelyiden työpajoihin ja yhteisöllisten taideteoksien tekoon. Kerromme tulevista taideprojekteista ja työpajoista näillä sivuilla ja Facebookissa. Seuraa meitä, niin pysyt ajan tasalla!

Kouluille suunnatusta ohjelmasta tiedotamme suoraan kulttuurikoordinaattoreille (alakoulut) ja kulttuuriyhteysopettajille (yläkoulut, lukiot ja ammattioppilaitokset). Päiväkoteihin pidämme yhteyttä sähköpostitse. Jos päiväkotiisi ei tule meiltä viestejä, ilmoitathan meille yhteystietosi.


Yhteystiedot:
Taidekasvatuksesta sekä päiväkoti- ja kouluyhteistyöstä vastaa kulttuurituottaja Hanna Westerholm, hanna.westerholm@hel.fi (1.9.2021–30.6.2022 aikana Sinivuokko Koivula, sinivuokko.koivula@hel.fi.)

Vuotalon elokuvatoiminnasta vastaa Pinja Rosenberg, pinja.rosenberg@hel.fi  (1.9.–30.6.2022 aikana Anna Suoninen, anna.suoninen@hel.fi.)

Ruotsinkielisestä kouluyhteistyöstä vastaa Siw Handroos-Kelekay, siw.handroos-kelekay@hel.fi​​​​​​​​​​​


​​​​​​​​​​​​​​

kultus.fi - oppimisen kulttuurikalenteri

Opettaja! Täältä löydät opetukseesi sopivat kulttuuritapahtumat pääkaupunkiseudulla sekä tietoa kursseista ja työpajoista.

http://www.kultus.fi


Avoin toiminta 0-6-vuotiaille

0 - 6 vuotiaat lapset perheineen ovat tervetulleita Vuotalon Satutuokioihin, joihin on vapaa pääsy.​​​​​​​ Katso kaikki Vuotalon ihanat lastenesitykset ja -tapahtumat tapahtumakalenterista. Osa esityksistä on maksullisia.


Päiväkodit

Päiväkotiryhmille on tarjolla kausittain vaihtuvia Skidikinoja, Satutuokioita, galleriatyöpajoja ja esityksiä. Alueen päiväkodit saavat näistä tietoa kauden alussa suoraan sähköpostitse.


Skidikinot

Skidikino on laadukas lyhytelokuvahetki yli 3-vuotiaille. Sopii myös esikouluikäisille. Skidikinoihin liittyy Pikkukroko-oppimateriaali ja -värityskirja, jotka voi ladata ao. linkeistä,

Yhden näytöksen kesto n. 30 min.
Kaikkiin Skidikinoihin pakolliset ennakkoilmoittautumiset ko. näytöksen sivulla, avaa Skidikinot-linkki alla.


Jussi Ollilan Satutuokiot

Kevään 2022 satutuokioiden ajankohta päivittyy.

Maailma on täynnä herkullisia, hurjia ja kummallisia tarinoita! Satuhetkien matkaopas Jussi Ollila vie kuulijansa yllättäviin seikkailuihin.  Jokaisella kerralla keksitään ainutkertainen tarina, johon lapset pääsevät itse vaikuttamaan. Satu syntyy sanoista, toiminnasta, eleistä, ilmeistä ja musiikista.  

Kesto n. 30 min, alle 7-vuotiaille. Paikka: Vuotalon aula

Vapaa pääsy. Ryhmille pakolliset ennakkoilmoittautumiset.

Klikkaa alla olevaa "Satutuokiot ja ilmoittautumiset" -palkkia. 


Esitykset

Päiväkodeille suunnatut esitykset löytyvät tapahtumakalenteristamme – klikkaa alla olevaa Esitykset-linkkiä nähdäksesi päiväkotien tarjonnan. Alakoulut

Alakoululuokille tiedotetaan kausittain vaihtuvista Alakoulukinoista, galleriatyöpajoista ja esityksistä sähköpostitse. 5x2-opetukseen kutsutaan luokka kerrallaan kulttuurikoordinaattorin kautta. 

Maksutonta 5x2-taideopetusta koululuokille keväällä 2022

Vuotalo tarjoaa 5x2-taideopetusta itäisen ja kaakkoisen Helsingin alakoululuokkien oppilaille. Osallistuminen on kouluille maksutonta. Opetuspäivät ovat keskiviikko tai torstai. Koko koululuokka pääsee pienryhmissä tutustumaan yhteen taiteenlajiin taideopettajan johdolla viiden viikon ajan kaksi oppituntia kerrallaan.

Vuotalossa opetusaineet ovat arkkitehtuuri, maalaus ja animaatio. 


Kuvataideopetus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulun kanssa.


Jakso I (ke ja to 2.2.–10.3.22)

Ryhmä 1: klo 9–10.30
Ryhmä 2: 11–12.30  
 
Jakso II (ke ja to 16.3.–14.4.22)

Ryhmä 1: klo 9-10.30
Ryhmä 2: 11–12.30  


Kesto: 90min x 5  
Kieli: suomi 
Maksuton.


Tiedustelut ja ilmoittautumiset: sinivuokko.koivula@hel.fi  


Tästä löydät Vuotalon 5x2- taideopettajien tuottamia kuvataidekasvatusmateriaaleja etäopetuksen tueksi. Yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulu.Alakoulukino

Alakoulukino on alakoululaisten oma elokuvasarja. Elokuviin on Koulukinon oppimateriaali, jonka pohjalta elokuvaa voi käsitellä kotiluokissa. Materiaalin voi hakea Koulukinon sivuilta. Elokuvat vaihtuvat kausittain. Elokuviin on pakolliset ennakkoilmoittautumiset.


Muita esityksiä

Vuotalo tarjoaa muitakin esityksiä alakoululaisten iloksi. Katso tarjonta alla olevasta palkista "Esityksiä alakouluille". 

Roskasta leikkiä ja roskasta musiikkia!

Muotoilukasvattajien vinkkivideoita

Katso ympäristöäsi uusin silmin – näissä videoissa roska saa uuden elämän muotoilukasvattajien ja muusikoiden käsissä.

Kaksiosaiset videot Roskasta leikkiä ja Roskasta musiikkia sopivat ympäristö- ja kuvataidekasvatuksen sisältöihin. Videot ovat syntyneet yhteistyössä Vuotalon ja Suomen Muotoilukasvatusseura SUOMUn / Merisairas -työryhmän  kanssa. Katso lisää: www.muotoilukasvatus.info​​​​​​​


Yläkoulut ja toinen aste

Yläkoululuokille ja toisen asteen oppilaitoksille on tarjolla kausittain vaihtuvia Yläkoulukinoja, kulttuurikursseja, galleriatyöpajoja ja muuta ohjelmaa, josta tiedotamme suoraan kunkin koulun kulttuuriyhteysopettajalle.


Stoan ja Vuotalon kulttuurikurssi 

Idän ja kaakon 7.–9. luokille ja toisen asteen opiskelijoille 


Kulttuurikurssi on monitaiteellinen, n. 15 oppitunnin kokonaisuus, jonka aikana pureudutaan kauden aiheeseen eri taidemuotojen kautta. Kurssi on kouluille maksuton ja opetukseen integroitava.
 
Kevään kulttuurikurssille mahtuu yht. 4-5 luokkaa. Kulttuurikurssikokonaisuus pidetään helmi-huhtikuun 2022 aikana.

Tulevan kevään teemana on liike ja liikkuminen taiteen avulla ja taiteen keinoin.
Voiko elämää tai muutosta olla ilman liikettä? Millä tavoin ihminen liikkuu, ja millä tavoin ympäristö liikkuu? Voivatko nämä liikkua samaan tahtiin? Näitä asioita voidaan mm. pohtia kevään kulttuurikurssilla.

Kulttuurikurssiin kuuluu taidenäyttelykäynti, elokuva (yläkoulukino) kulttuurikeskuksessa, asiantuntijaluento, esitys tai konsertti sekä 6 oppitunnin taidetyöpajat.

Kurssin aikana suositellaan pitämään kurssipäiväkirjaa tai esim. blogia, jotta kurssi hahmottuu kokonaisuudeksi. Kurssipalautteen kirjoittaminen ja palautus (sekä oppilaat että opettajat) kuuluu myös kurssin ohjelmaan.Aikatauluun ja ohjelmaan tulee tarkennuksia alkuvuodesta. Ennakkoilmoittautumiset ja tiedustelut: sinivuokko.koivula@hel.fi


Yläkoulukino ja muita esityksiä

Yläkoulukino on suunnattu nimensä mukaisesti yläkoululaisille. Näytettäviin elokuviin voi hakea oppimateriaalia Koulukinon sivuilta

Yläkouluikäisille järjestetään myös muita esityksiä kausittain. Löydät ne Vuotalon tapahtumakalenterista hakusanalla yläkoulu
Kaikille avoin toiminta

Vuotalossa voit osallistua vaihtuvateemaisiin galleriatyöpajoihin, kaupunkiviljelyyn tai yhteisöllisten taideteosten rakentamiseen. Projektit vaihtuvat kausittain, seuraa meitä netissä, Facebookissa ja Instagramissa niin pysyt ajan tasalla!


Vapaa-ajan kurssit

Vuotalossa järjestetään kausittain vaihtuvilla teemoilla lasten ja nuorten taidekursseja. Kurssit ovat maksuttomia. ​​​​​​​

Kevään 2022 tiedot päivittyvät.


Vuosaaren Yötutkijat -kuvataidekurssi 7–10-vuotiaille

ma 18.10. – ti 19.10. klo 10–14

Millaisia sankareita, eläimiä tai kulkureita ilmestyy yöllä Vuosaareen? Minkälaisia seikkailuja niille tapahtuu pimeässä?  

Päästä villi mielikuvituksesi valloilleen ja tule kanssamme askartelemaan ja maalaamaan! Liity Vuosaaren Yötutkijoiden joukkoon ja sukella varjoteatterin maailmaan. 

Ohjaaja: Chloé Mahy-Hulkko  

Ikäsuositus: 7–10-v.  

Kieli: suomi, ranska, englanti 

Paikka: Vuotalon Ateljee-luokka, 2krs.  

Vapaa pääsy, ennakkoilmoittautumiset: sinivuokko.koivula@hel.fi


Tosi pimeetä taidekurssi 10-12-vuotiaille  

ma 18.10. – ti 19.10. klo 10–14

Miltä tuntuisi liitää Vuosaaren yllä kuin lintu? Entä miten sanoja kadottamalla syntyy runoja ja miten miltei tyhjästä syntyy kaupunkia kuvastava äänimaisema? Tosi pimeetä -taidekurssi ammentaa inspiraatiota Vuotalossa nähtävästä Yökuvia Vuosaaressa -valokuvanäyttelystä ja antaa vastaukset näihin kysymyksiin.  

Kurssilla työstetään Yökuvia Vuosaaressa -näyttelyn herättämiä ajatuksia kuvataiteen, sanataiteen ja äänitaiteen keinoin. Leirin aikana tehdään taidetta mustan salaisuuksia tutkien, toteutetaan blackout -runo ja äänitetään osa yhteiseen ääniteokseen. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, vaan mukaan voi tulla kuka vain 10-12 vuotias.  

Kurssilla toteutettu äänimaisema liitetään osaksi ääniteosta, joka tulee kuultavaksi Yökuvia Vuosaaressa -valokuvanäyttelyn yhteyteen Vuotaloon syksyllä 2021, lisäksi muita töitä voidaan jaekaa Vuotalon somessa.  

Ikäsuositus: 10-12 vuotiaille (4-6.lk)

Leirin suunnittelu: Taideohjaaja Jenni Vilander ja kulttuurituottaja Kaisa Pikkarainen. 

Kieli: suomi 

Maksuton 

Ilmoittautumiset: sinivuokko.koivula@hel.fi

Omatoimipuuhaa talvilomalla!
21.-26.2.2022

Muotoetsivät

Muotoetsivänä mielihuvittelet tutut kulmat ihan uusiksi. Tiedätkö missä on jättimutteri, salaritilä tai piiloportaat? Miltähän maisema näyttäisi, jos hiipisit hiirulaisen lailla, entä suurena jättiläisenä? Muotokartta johdattaa seikkailevalle tutkimusmatkalle juuri sinulle sopivalla hetkellä.

Hae muotokartta Vuotalon aulasta tai lataa se Vuotalon alla olevasta linkistä ja lähde omatoimiselle tutkimusmatkalle yksin, kaverin tai perheen kanssa.

Talvilomasuunnistus 

Tule etsimään hauskoja rasteja Vuotalon ympäristöstä talvilomalla! Lapset ja perheet voivat suunnistaa omatoimisesti talvilomaviikon ajan. Kartat omatoimiseen suunnistamiseen löydät Vuotalon aulasta tai EasySportin nettisivuilta https://www.easysport.fi.