Taidekasvatus

Kesällä 2021
​​​​​​​Vuotalon edustalla torilla tapahtuu


Vuotalosta löytyy monipuolinen taidekasvatusohjelmisto eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Päiväkoti- ja kouluyhteistyö muodostavat merkittävän osan ohjelmasta. Lisäksi järjestämme lapsille ja nuorille taidepainotteisia kursseja koulujen lomakausina sekä muutamia iltakursseja lukuvuoden aikana. Myös kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat löytävät Vuotalon ohjelmasta 0-6-vuotiaille mukavaa tekemistä.

Aikuiset voivat ottaa osaa kaikille avoimiin työpajoihin ja taideprojekteihin kuten Vuotalon gallerian näyttelyiden työpajoihin ja yhteisöllisten taideteoksien tekoon. Kerromme tulevista taideprojekteista ja työpajoista näillä sivuilla ja Facebookissa. Seuraa meitä, niin pysyt ajan tasalla!

Kouluille suunnatusta ohjelmasta tiedotamme suoraan kulttuurikoordinaattoreille (alakoulut) ja kulttuuriyhteysopettajille (yläkoulut, lukiot ja ammattioppilaitokset). Päiväkoteihin pidämme yhteyttä sähköpostitse. Jos päiväkotiisi ei tule meiltä viestejä, ilmoitathan meille yhteystietosi.

Yhteystiedot:
Taidekasvatuksesta sekä päiväkoti- ja kouluyhteistyöstä vastaa kulttuurituottaja Hanna Westerholm, hanna.westerholm@hel.fi tai 09 310 88 404.

Vuotalon elokuvatoiminnasta vastaa Pinja Rosenberg, pinja.rosenberg@hel.fi  (01.09.-31.5.2021 aikana Kaisa Pikkarainen, kaisa.pikkarainen@hel.fi)

Ruotsinkielisestä kouluyhteistyöstä vastaa Siw Handroos-Kelekay, siw.handroos-kelekay@hel.fi​​​​​​​​​​​


​​​​​​​

kultus.fi - oppimisen kulttuurikalenteri

Opettaja! Täältä löydät opetukseesi sopivat kulttuuritapahtumat pääkaupunkiseudulla sekä tietoa kursseista ja työpajoista.

http://www.kultus.fi


Avoin toiminta 0-6-vuotiaille

0 - 6 vuotiaat lapset perheineen ovat tervetulleita Vuotalon Satutuokioihin, joihin on vapaa pääsy.​​​​​​​ Katso kaikki Vuotalon ihanat lastenesitykset ja -tapahtumat tapahtumakalenterista. Osa esityksistä on maksullisia.


Päiväkodit

Päiväkotiryhmille on tarjolla kausittain vaihtuvia Skidikinoja, Satutuokioita, galleriatyöpajoja ja esityksiä. Alueen päiväkodit saavat näistä tietoa kauden alussa suoraan sähköpostitse.


Eskareiden tiedeseikkailut  

tiistaisin 16.3., 23.3., 30.3. 

Ryhmä 1 klo 9:30-10:15  

Ryhmä 2 klo 10:35-11:20  

Ryhmä 3 klo 11:45-12:30  

Eskareiden tiedeseikkailuissa lapset pääsevät tutustumaan tutkijan roolissa erilaisiin luonnontieteellisiin ilmiöihin. Tiedeseikkailut toteuttavat Kide Sciencen pedagogiikkaa, jossa tutkittavia ilmiöitä lähestytään tarinoiden ja leikillisyyden kautta. Ohjaajana toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) ja Kide Science -opettaja Iina Ahola.  

HUOM! Mukaan mahtuu max 13 lapsen eskariryhmät.  

Ikäsuositus: 6-vuotiaille  

Kesto: 3 x 45 min 

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: hanna.westerholm@hel.fi 


Skidikinot

Skidikino on laadukas lyhytelokuvahetki yli 3-vuotiaille. Sopii myös esikouluikäisille. Skidikinoihin liittyy Pikkukroko-oppimateriaali ja -värityskirja, jotka voi ladata ao. linkeistä,

Yhden näytöksen kesto n. 30 min.
Kaikkiin Skidikinoihin pakolliset ennakkoilmoittautumiset ko. näytöksen sivulla, avaa Skidikinot-linkki alla.


Jussi Ollilan Satutuokiot

ti 9.2., 2.3., 16.3., 30.3. ja 13.4. klo 10.30

Maailma on täynnä herkullisia, hurjia ja kummallisia tarinoita! Satuhetkien matkaopas Jussi Ollila vie kuulijansa yllättäviin seikkailuihin.  Jokaisella kerralla keksitään ainutkertainen tarina, johon lapset pääsevät itse vaikuttamaan. Satu syntyy sanoista, toiminnasta, eleistä, ilmeistä ja musiikista.  

Kesto n. 30 min, alle 7-vuotiaille. Paikka: Vuotalon aula

Vapaa pääsy. Ryhmille pakolliset ennakkoilmoittautumiset 12.1. klo 10 alkaen. 

Klikkaa alla olevaa "Satutuokiot ja ilmoittautumiset" -palkkia. 


Esitykset

Myös päiväkodeille suunnatut esitykset löytyvät tapahtumakalenteristamme.Alakoulut

Alakoululuokille tiedotetaan kausittain vaihtuvista Alakoulukinoista, galleriatyöpajoista ja esityksistä sähköpostitse. 5x2-opetukseen kutsutaan luokka kerrallaan kulttuurikoordinaattorin kautta. 


Maksutonta 5x2-taideopetusta koululuokille

Vuotalossa tarjotaan 5x2-taideopetusta itäisen ja kaakkoisen Helsingin alakoululuokkien oppilaille. Osallistuminen on kouluille maksutonta. Koko koululuokka pääsee pienryhmissä tutustumaan yhteen taiteenlajiin taideopettajan johdolla viiden viikon ajan kaksi oppituntia kerrallaan. Opetusaineet ovat animaatio, arkkitehtuuri ja pop-omakuva. Opetus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulun kanssa. 5x2-opetus on suunnattu ensisijaisesti 4.-6.-luokille.

Vuotalon 5x2-kurssit toteutetaan seuraavalla aikataululla keväällä 2021:  

I jakso vko 6-11 (ei talvilomalla, vko 8)  

II jakso vko 13-18, (ei pääsiäisviikolla vko 14) 

ke ja to 

klo 9-10.30 ja 11-12.30  

Kesto 90min x 5                                                                                                                                           
Tiedustelut ja ilmoittautumiset: hanna.westerholm@hel.fi  


Tästä löydät Vuotalon 5x2- taideopettajien tuottamia kuvataidekasvatusmateriaaleja etäopetuksen tueksi. Yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulu.
Alakoulukino

Alakoulukino on alakoululaisten oma elokuvasarja. Elokuviin on Koulukinon oppimateriaali, jonka pohjalta elokuvaa voi käsitellä kotiluokissa. Materiaalin voi hakea Koulukinon sivuilta. Elokuvat vaihtuvat kausittain. Elokuviin on pakolliset ennakkoilmoittautumiset.


Muita esityksiä

Vuotalo tarjoaa muitakin esityksiä alakoululaisten iloksi. 

Roskasta leikkiä ja roskasta musiikkia!

Muotoilukasvattajien vinkkivideoita

Katso ympäristöäsi uusin silmin – näissä videoissa roska saa uuden elämän muotoilukasvattajien ja muusikoiden käsissä.

Kaksiosaiset videot Roskasta leikkiä ja Roskasta musiikkia sopivat ympäristö- ja kuvataidekasvatuksen sisältöihin. Videot ovat syntyneet yhteistyössä Vuotalon ja Suomen Muotoilukasvatusseura SUOMUn / Merisairas -työryhmän  kanssa. Katso lisää: www.muotoilukasvatus.info​​​​​​​


Yläkoulut ja toinen aste

Yläkoululuokille ja toisen asteen oppilaitoksille on tarjolla kausittain vaihtuvia Yläkoulukinoja, kulttuurikursseja, galleriatyöpajoja ja muuta ohjelmaa, josta tiedotamme suoraan kunkin koulun kulttuuriyhteysopettajalle.


Kulttuurikurssit


Elämyksiä taiteesta - Monitaiteiset ja teemalliset kulttuurikurssit yläkouluille ja toiselle asteelle   

Työpajoista, asiantuntijaluennoista ja taidetapahtumista koostuvat noin 15 oppitunnin laajuiset kulttuurikurssit ovat kouluille maksuttomia ja opetukseen integroitavia. Maalis-toukokuulle 2021 ajoittuva kurssikokonaisuus Elämyksiä taiteesta keskittyy elämyksellisen kulttuurin kokemiseen – miten kulttuuri voidaan kokea uudella, mieleenpainuvalla tavalla?  

Ohjelmassa on mm. Amos Rexin moniaistillinen näyttely Blick, Circo Aereon rajoja rikkova sirkusesitys Lion, elämysten ytimeen sukeltava asiantuntijaluento, kokemuksellinen metsäretki sekä työpaja, jossa päästään toiminnallisuuden kautta kurkistamaan osallistavan ja elämyksellisen taiteen keinoihin.  

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: hanna.westerholm@hel.fi 

Kulttuurikurssin alustava aikatauluhahmotelma (muutoksia tulee vielä)

ma 1.3. klo 14
Seppo JA Karppinen: Asiantuntijaluento, Vuosali (Vuotalo) 

ti 2.3.
Seppo JA Karppinen: Kokemuksellinen metsäretki, Vuosaari 

ke 10.3. klo 13
Circo Aereo: Lion - The Weird And Magical Abracadabra Circus Show, Stoa 

huhtikuu
Osallistava työpaja 

huhtikuu
Elämys-aiheinen elokuva, Stoa 

ma 17.5.- pe 21.5.
Raija Malka & Kaija Saariaho: Blick, Amos Rex 


Yläkoulukino ja muita esityksiä

Yläkoulukino on suunnattu nimensä mukaisesti yläkoululaisille. Näytettäviin elokuviin voi hakea oppimateriaalia Koulukinon sivuilta

Yläkouluikäisille järjestetään myös muita esityksiä kausittain. Löydät ne Vuotalon tapahtumakalenterista hakusanalla yläkoulu
Kaikille avoin toiminta

Vuotalossa voit osallistua vaihtuvateemaisiin galleriatyöpajoihin, kaupunkiviljelyyn tai yhteisöllisten taideteosten rakentamiseen. Projektit vaihtuvat kausittain, seuraa meitä netissä, Facebookissa ja Instagramissa niin pysyt ajan tasalla!


Vapaa-ajan kurssit

Vuotalossa järjestetään kausittain vaihtuvilla teemoilla lasten ja nuorten taidekursseja. Kurssit ovat maksuttomia.